Pàgines

dilluns, 13 de març de 2017

VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES

Cultura i valors ètics a 4t d’ESO

VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES


Les violències contra les dones són una pràctica generalitzada. Es dóna a totes les societats, a totes les classes socials i a totes les cultures. A la llar, al carrer, a la feina; en temps de pau i en temps de guerra...És una pràctica que a la nostra societat ha estat tolerada, tant dins com fora de la llar, sobre la base de la suposada “superioritat” de l’home sobre la dona. Aquesta i altres qüestions es van tractar a l’activitat que els Mossos d’Esquadra va portar a terme el divendres 10 de març amb els nois i noies de 4t d’ESO.És una violència que ha restat invisible als ulls de la societat, i no ha estat fins fa pocs anys que s’ha comentat a considerar un atemptat contra la dignitat i la llibertat de les dones.
La major part de la violència contra les dones roman invisible i fins fa pocs anys s’evitava el seu reconeixement públic. Fins al 1994 Nacions Unides no va considerar com a violència contra les dones “la violació per part del marit; l’abús sexual de les nenes a la llar, la violència física i sexual exercida per l’estat o l'assetjament sexual al món laboral.

A l’entorn de les relacions afectives, la forma més freqüent de violència contra les dones és el maltractament (físic, psíquic, sexual) que l’home exerceix sobre la seva parella o exparella.

També pot provenir d’altres membre de la família i abasta tant els maltractaments físics com sexuals o psicològics. Hi inclou des dels més subtils (insults, menyspreus, limitació econòmica) fins als meus greus, com la privació de llibertat i la mort.
Com detectar la violència masclista?

-Si la teva parella no suporta els teus amics/amigues i prefereix que quedeu sempre sols.
- Si sempre és ell qui decideix què fer, a quina hora i on.
- Si controla la teva manera de vestir, de maquillar-te, de parlar o de comportar-te.
- Si intenta tenir controlats els teus perfils a les xarxes socials i el teu mòbil, per saber amb qui parles.
- Si no suporta no saber el que fas i on ets a qualsevol moment.
- Si et diu que t’ho torna a repetir perquè et costa entendre les coses.
- Si et diu que seria “capaç de qualsevol cosa” si el deixessis.
- Si es posa molt nerviós quan li portes la contrària i de vegades “s’escalfa”, perd el control i et diu que li venen ganes de pegar-te.
- Si es burla de tu i avergonyeix en públic.
- Si critica constantment les teves opinions o la teva forma de pensar.
- Si no s’interessa per les seves coses.

- Si reps insults, amenaces o agressions per comportar-te diferent de com algunes persones pensen que ha de ser un home o una dona.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada