Pàgines

dimecres, 1 de març de 2017

LA TRANSICIÓ ESPANYOLA A TRAVÉS DE LA HISTÒRIA ORAL


El projecte consisteix  en conèixer a través de fonts orals un fet clau en la història recent del nostre país, el restabliment de la democràcia després de quaranta anys de dictadura, prenent com a esdeveniment central, les eleccions legislatives de 1977.
La intenció de la investigació és la d’analitzar diversos aspectes del procés històric que es va desenvolupar en aquells anys i transmetre la importància d’aquell moment a la generació actual, així com aproximar-nos al balanç de les expectatives que la Transició va suscitar entre els ciutadans i ciutadanes dels anys setanta.La història oral es basa en el fet d’aprofitar les fonts orals, és a dir, a entrevistar persones amb records i vivències que puguin ser útils per fer la reconstrucció històrica del període que es vol conèixer.
Al començar el treball caldrà transmetre als alumnes el fet que els seus pares i avis van viure una part de la seva vida durant el franquisme i la Transició a la democràcia. Molts dels problemes que van viure, dels records de cada dia i de les inquietuds que van tenir són una font de coneixement que serveix per recuperar la memòria col·lectiva d’aquest període
El repte històric en què s’enfrontava l’Estat espanyol l’any 1977 consistia en la construcció de la democràcia, el reconeixement de l’estat com a plurinacional i la integració a Europa. Era la forma de superar dos-cents anys de confrontació de les anomenades dues Espanyes.Les eleccions del juny de 1977 fou un capítol important de la transició cap a la democràcia. El protagonisme d’aquest procés, per sobre de messianismes interessats, el va tenir el poble, els ciutadans i ciutadanes que, després de l’enorme trauma del franquisme, van ser capaços de pilotar un canvi pacífic, però massa generós.
Després de quatre dècades, arriba el moment de fer memòria i recordar que la democràcia és un bé valuós i fràgil que necessita d’un compromís constant de tots els ciutadans que tenim la immensa sort de viure en llibertat
Els resultats de les eleccions van donar la victòria a la Unión de Centro Democràtico (UCD), el partit liderat per Adolfo Suárez; seguit pel Partido Socialista Obrero Español (PSOE), que va quedar definit com a principal partit de l’oposició. A més distància van quedar el Partit Comunista de España (PCE) –  el PSUC a Catalunya – i els franquistes d’Alianza Popular.
Al País Basc i a Catalunya, els partits nacionalistes van començar a configurar-se com a forces polítiques importantsLa proposta de treball consisteix en fer una investigació individual basada en una entrevista a un familiar per tal que expliqui la seva visió de l’època de la Transició. L’objectiu és analitzar diversos aspectes del procés històric que es va desenvolupar en aquells anys i transmetre la importància d’aquell moment a la generació actual, així com aproximar-nos al balanç de les expectatives que la Transició va suscitar entre la ciutadania ara fa quaranta anys.

PROPOSTA D’ENTREVISTA

1.    Recorda què feia el juny de 1977?
2.    En aquella època militava en algun partit o sindicat?
3.    Va anar a votar el 15-J de 1977?
4.    A quin partit o coalició va votar el 15 de juny de 1977?
5.    Si no va poder anar a votar, amb quin partit o coalició se sentia més identificat?
6.    Per què se sentia identificat amb aquesta formació política?
7.    Què esperava d’aquelles eleccions? S’han complert els seus desitjos?
8.    Quin dirigent polític destacaria de 1977? I d’ara?
9.    Quin descripció faria del país faria en aquells moments, l’any 1977?
1.  Quina opinió en té dels anys de la transició del franquisme a la democràcia? (Fou un procés modèlic, incomplet…? Es van deixar pendents temes rellevants o es van resoldre la major part de les qüestions importants? Etc.)

MURAL


El treball s’ha de concretar en un mural on hi apareixerà un redactat que resumeixi l’entrevista i una part gràfica (fotografia de l’entrevistat, fotografies de les eleccions de 1977, fotografies de la Transició...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada