Pàgines

dimarts, 6 de desembre de 2016

LA COLÒNIA VIDAL I LA INDUSTRIALITZACIÓ A CATALUNYA


La visita a la Colònia Vidal, de Puig-reig, constitueix la culminació de l'estudi de la industrialització tant a Catalunya com a Europa per parts dels nois i noies de 4t d'ESO. 

La Colònia Vidal, també coneguda com a Cal Vidal, és una antiga colònia tèxtil que data de principis de segle XX i que fou concebuda com un nucli autosuficient, amb habitatges per als obrers, església, escola, etc. a la riba del riu Llobregat, en el municipi berguedà de Puig-reig.
Les colònies industrials van ser un dels trets característics de la Revolució Industrial de Catalunya. La Colònia Vidal respon al model d'estructura completa de les colònies industrials. A més dels elements productius (la fàbrica, la turbina amb la corresponent resclosa i el canal, i altres edificis destinats a la producció industrial) i dels habitatges per als treballadors, compta també amb tots els serveis típics de les colònies: església, convent, escola, cine-teatre, cafè, etc.Els habitatges de la colònia responen a unes tipologies diferents segons les necessitats: cases unifamiliars de dos pisos unides que formen carrers i blocs més o menys aïllats de tres pisos, amb diferents materials -com la pedra o el maó.

Cap als anys 40 del segle XX, la colònia conegué una nova etapa constructiva: s'edificà l'església de la Puríssima Concepció en un estil neomedievalista, la Torre de l'amo, la del director i alguns carrers de cases més.
La Colònia Vidal es va especialitzar a fabricar teixits per a llençols de qualitat i en altres fets amb la tècnica del piqué, que és un tipus de teixit que disposa de dos ordits diferents per tal d'aconseguir dibuixos amb relleu tibant-ne un més que l'altre. També feia l'última operació de tot el procés d'un teixit, la teixidura: altres fàbriques portaven les grans peces sortides dels telers a la Colònia Vidal i allà feien diferents operacions i processos termomecànics, per tal de donar-li un aspecte més agradable i bonic. Després d'aquesta última operació les peces de teixit es doblegaven, s'empaquetaven i ja es podien posar a la venda.Maquinària utilitzada en el procés fabril:

Obridora: és l'encarregada d'obrir els flocs i eliminar les fulles, brutícia, llavors, i altres impureses de les fibres.

Carda de xapons: és la màquina que desenreda les fibres.

Manuar: és la que estira, pentina i orienten les metxes.

Metxera: són les màquines que estiren i fan més primes les metxes.

Contínua: és l'encarregada de convertir les metxes en fil.

Ordidor: màquina que agrupa tots fils en un plegador.

Teler de garrot: és la màquina que transforma el fil en teixit.
L'aïllament dels obrers i obreres respecte al moviment obrer de les ciutats i el paternalisme dels amos eren aspectes característics d’aquesta forma genuïna de la revolució industrial a Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada