Pàgines

dissabte, 24 de desembre de 2016

CENTENARI DE LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

Aquests anys des del 2014 i fins al 2018 que es compleixen cent anys de la Gran Guerra, aprofundim encara més a 4t d'ESO en l'estudi d'aquesta primera gran conflagració mundial. 


Mai el món havia patit d'aquest d'aquella manera. 9 milions de morts i un patiment infinit.
En la guerra, darrere de les batalles, dels noms dels països, dels dirigents i dels nombres que ens mostren les baixes i les forces en combat, hi ha una realitat de patiment i de destrucció.

En la Primera Guerra Mundial, centenars de milers de soldats van viure durant mesos colgats a les trinxeres, on la vida  era miserable: humitat, brutícia, mala alimentació, rates, bombardeigs enemics...La rutina diària consistia a suportar els atacs de l'artilleria i intentar d'afeblir l'enemic per mitjà d'ofensives per a les quals els soldats havien de sortir de les trinxeres. Per impedir l'avenç enemic, cada bàndol creava una xarxa de filferrades i rases que feien gairebé impossible l'avenç.Armes noves cada cop més terribles, van endurir la guerra com mai s'havia vist. Es van fabricar canons més potents, metralladores, i es van utilitzar per primera vegada tancs i avions. I també, per primera vegada, gasos que van provocar terror a les trinxeres.

El fil conductor del nostre estudi és l'esplèndida pel·lícula de Stanley Kubrick Paths of Glory (Camins de glòria; Senderos de gloria, 1957), un film extraordinari, bel·lic, pacifista, rotundament antimlitarista.França, 1916, Primera Guerra Mundial. El general francès Paul Mireau per aconseguir un important ascens, ordena un atac suïcida de l'exèrcit francès contra les posicions alemanyes a Agnoc, un punt estratègic de vital importància per al desenvolupament de la guerra de trinxeres. L’ofensiva es converteix en un fracàs estrepitós. Per escarmentar les tropes amb un càstig exemplar, el general Mireau, un dels principals responsables de l'atac, pretén bombardejar les seves pròpies línies. L’ordre, però, no arriba a complir-se. Com a represàlia convoca immediatament un consell de guerra: tres soldats elegits a l'atzar pels seus superiors són acusats de covardia davant l'enemic i s'enfronten a la pena de mort.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada