Pàgines

dimecres, 16 de desembre de 2015

Recordant Rosa ParksA Llengua Catalana els alumnes de 4t d'ESO han treballat el text informatiu amb la notícia de l'aniversari del dia 1 de desembre de 1955, en què la llegendària activista Rosa Parks va decidir trencar amb la segregació racial als Estats Units.
En motiu, doncs, del 60è aniversari d'un fet històric com aquest i, dins el projecte de l'oralitat, a classe ho hem volgut recordar i celebrar.
D'aquesta manera, i durant dos dies, l'aula s'ha transformat en la redacció del diari digital " El Cafè Solc", un diari imaginari que ens ha servit per fer ús transversal de les TIC, el tractament de la informació i l'oralitat. Organitzats en petits grups de treball, els alumnes s'han repartit les tasques dels diversos departaments que conformen la redacció d'un diari i han compartit els seus coneixements.


"EL CAFÈ SOLC"

( La Paula, redactora del text, ha coordinat les tasques de l'edició de la notícia del seu grup)


60 anys del camí cap a la igualtat d’ètnies

 Rosa Parks: la mare de la lluita pels drets civils


Text: Paula Portolà
Fotografia i disseny: Manel Fernàndez i Elisenda Trenchs
Disseny de continguts i edició digital: Roger Montes
Rosa Parks.jpg


Rosa Parks era una dona afroamericana nascuda el 4 de febrer del 1913 a Alabama. El desembre de 1943, Rosita, com també se la coneixia, va començar a ser una activista nord-americana per la lluita dels drets civils de la població  negra. La nostra protagonista va estudiar en una escola on va aprendre molt sobre els drets dels obrers i de la igualtat d’ètnies. Així, Rosa Parks es va convertir en heroïna quan l’1 de desembre del 1955, a Montgomery (Alabama), no va voler obeir James Blake, un conductor d’autobús, de seure a la part del darrere per deixar lloc per als blancs. Decidida, Parks va seure a la primera filera de la part posterior de l’autobús a la secció indicada “per als blancs”. Va ser arrestada, jutjada i sentenciada per la seva conducta.
Rosa Parks 3.jpg
Des d’aleshores, cada 1 de desembre rememorem l’acte de justícia d’ aquella dona, lluitadora i valenta.


Per què en parlem?
Rosa Parks, a part de ser una lluitadora per la justícia i els drets civils, és un exemple a seguir, per tant trobem que és important parlar-ne i fer-ne ressò a classe. De fet, pensem que se n'hauria de parlar més a les escoles.
En altres paraules, no podem deixar de lluitar per aquests conflictes i hem d’evitar que ens afectin en la nostra societat i en la nostra manera de conviure. La igualtat porta la pau, i la pau la llibertat.
El dia 1 de desembre del 2015 va fer 60 anys del dia que Rosa Parks va actuar contra la segregació del seu país.


black_passengers (1).jpg

ENLLAÇ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada