Pàgines

dilluns, 14 de desembre de 2015

LA COLÒNIA VIDAL

Una colònia tèxtil és un tipus específic de colònia industrial que a Catalunya va aparèixer entre la segona meitat del segle XIX i inicis del XX, amb uns trets molt específics pel que fa al model industrial, empresarial i social. Són un element característic del procés d’industrialització de Catalunya i van entrar en crisi a finals del segle XX.
Les característiques que comparteixen totes les colònies tèxtils són les següents: s'ubiquen al costat d'un riu per aprofitar-ne l'energia hidràulica (encara que disposin també de màquines de vapor per funcionar amb carbó); disposen d'una resclosa i un canal per desviar l'aigua amb la força suficient per fer moure una turbina; constitueixen petits pobles o nuclis de població constituïts per una fàbrica i habitatges per als obrers, sovint acompanyats d'altres serveis.Però, potser l’element més clau per l’existència de les colònies és que impedien el contacte dels treballadores i treballadores amb els sindicats i organitzacions obreristes. Els amos eren molt curosos a l’hora de mantenir en un aïllament gairebé absolut la seva mà d’obra, per aconseguir una més alta acumulació de capital.


La Colònia Vidal, a Puig-reig, és una de les colònies millor conservades i millor museitzades. La seva visita constitueix una experiència educativa de gran valor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada