Pàgines

dimecres, 4 de novembre de 2015

EL LABERINT SIRIÀ


El passat dia 3 de novembre, l’alumnat de 4t d’ESO va assistir a una sessió de les Trobades amb compromís al Caixafòrum. L’acte estava protagonitzat pels periodistes Marc Marginedas i Ricar Garcia Vilanova, que foren segrestats a Síria.Els dos reporters explicaren l’origen i el desenvolupament del conflicte sirià, així com el tractament mediàtic de la guerra, els efectes de la qual representen la catàstrofe humanitària més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

La guerra de Síria és ja en el seu cinquè any i les xifres de les seves conseqüències són devastadores: 220.000 morts, 11 milions de desplaçats en el propi país, 3,9 miliols de refugiats i 12,1 milions de persones que depenen de l’ajuda humanitària per a subsistir.

Aquest conflicte, com molts d’altres, té el seu origen en la corrupció, en la pobresa i en la violació dels drets humans més bàsics. Però també en la desigualtat. De fet el conflicte neix amb les primaveres àrabs que van tenir el seu punt culminant l’ant 2011. Moviments socials, grups espontanis de persones, organitzacions van començar a mobilitzar-se i a reclamar els seus drets que consideraven menystinguts. Una majoria que demanava a una minoria un sistema més igualitari. Aquestes demandes expressades a través de pacífiques manifestacions per demanar més justícia, però van ser reprimides violentament per franctiradors del govern sirià de Bashar al-Asad. I així va començar el conflicte armat.

Però la injustícia i la desigualtat, que foren les llavors del conflicte, no han deixat d’estar ben presents fins avui. Mentre que les diferents parts bel·ligerants (Exèrcit governamental amb el suport de Rússia; Estat Islàmic; Kurds i un conglomerat de faccions anti Bashar al-Asad)  s’armen, combaten i bombardegen, la població civil viu atemorida i tracta de sobreviure. Els nens i nenes que tenen quatre anys, només coneixen la guerra. 1,6 milions d’alumnes no poden anar a l’escola. Les dones no poden donar a llum als hospitals perquè les infraestructures sanitàries han estat atacades o perquè els metges han estat assassinats.La gent no por guanyar-se la vida perquè no hi ha feina on acudir, les botigues resten tancades i els mercats s’han desmantellat. L’única opció per a resistir en aquest drama humà es intentar buscar protecció i aliment.

Mentre que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar el 2013 i el 2014 resolucions que tractaven de millorar la situació de milions de sirians, els mateixos països membres d’aquest òrgan insuflaven amb armes les diferents parts. Concretament el 90% de les armes que s’utilitzen en el conflicte han estat fabricades pels membres del Consell de Seguretat, especialment Rússia i Estats Units.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada