Pàgines

dimarts, 29 de setembre de 2015

EXPERIMENTANT EL PRECINEMA A 1r D’ESO

En l’assignatura d’Educació Audiovisual els nois i noies de 1r de secundària experimenten diversos enginys que historien el precinema, és a dir, la llarga trajectòria que va realitzar la humanitat per aconseguir reproduir imatges en moviment.

S’assagen les ombres xineses que consisteixen en figures humanes o d’animals. Una persona les fa moure davant d’una focus de llum i fa que la seva ombra es projecti sobre una pantalla translúcida. Les ombres xineses van passar a Europa al segle XVIII i es representaren fins a principis del segle XX. Avui en dia a diversos punts d’Àsia encara són una pràctica artística molt valorada.


Un altre dels artefactes que s’experimenten és el taumatrop (1826) del doctor londinenc John Paris, ideat a partir d’un disc de cartolina amb una imatge a cada costat i un cordill als dos extrems. Quan el disc es fa rodar davant els nostres ulls podem veure com els dibuixos s’uneixen en una sola imatge. O també el fenakistoscop (1842) inventat pel professor belga Joseph Plateau, que deriva del taumatrop i dels treballs matemàtics i físics que feia aquest investigador. Es tractava també d’un disc amb talls al voltant del seu contorn exterior sota els quals hi havia  una sèrie de dibuixos, quan el disc girava era vist en un mirall a través dels talls i els dibuixos feien la impressió de ser accions reals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada